tiistai 29. kesäkuuta 2021

Pride-viikko ja joukkorahoitus

Helsinki Pride -viikko käynnistyi eilen ja jatkuu 4.7. asti. Sattumoisin törmäsin eilen (28.6.) Kvääristön joukkorahoituskampanjaan, joka sopii täydellisesti Pride-teemaan, joten sain ujutettua blogiini pride-aiheisen päivityksen. 

Kvääristön joukkorahoituskampanja käynnistyy virallisesti huomenna (30.6.2021), mutta kampanjan ennakkomainostus on jo käynnissä ja rahoittaminen alkanut.  Kampanjan käynnistämiseksi Kvääristö on järjestänyt tänään 29.6. Street Pride Bar kampanjan aloitusbileet.  Hyvällä ennakkokampanjalla on mahdollista saada kampanjalle räjähtävä alku. 

Kvääristöstä tulee queer-naisille ja muunsukupuolisille suunnattu baari-kahvila Helsinkiin, mikäli joukkorahoituskampanja onnistuu. Kampanja on toteutettu kotimaisen joukkorahoitusalusta Mesenaatin kautta ja kyseessä vastikepohjainen joukkorahoituskampanja. Itse jouduin hetken pohtimaan nimeä, mutta Kvääristö on ilmeisesti suomalainen väännös sanasta queer. 

Kvääristön joukkorahoituskampanjan tilanne

Kampanjan taustalla on Queer Group Oy, kesäkuussa kampanjaa ja myöhemmin kahvila-baaria pyörittämistä varten perustettu yhtiö. Kampanja minimitavoite on 30.000 euroa. Yhtiöllä ei ole vielä omia nettisivuja, mutta Mesenaatin lisäksi Kvääristö löytyy jo ainakin Instagramista ja Facebookista.

Virallisesti kampanja tosiaan alkaa huomenna ja jatkuu 22.8.2021 asti kestäen vajaat kaksi kuukautta. Tätä tekstiä kirjoittaessa ennakkomarkkinointi on jo purrut ja kampanjalla on saanut taakseen jo 28 tukijaa tai mesenaattia sekä melkein 1 500 euroa. En hoksannut napata kuvakaappausta aloittaessani, jolloin mesenaatteja oli vasta neljä.

Kampanjan vastikkeista

Kampanjan vastikkeina on varsin klassisia ja kahvila-baarille sopivia lahjakortteja, avajaislippuja, vip-asiakkuuksia, nimi tukijatauluun sekä queer-henkisiä Kvääriä markkinoivia tarroja ja magneetteja. Avajaislippujen rinnalla hyvin elämyksellinen ja sitouttava sekä arvokas vastike on 250 euron arvoinen viinilistan suunnittelutapahtuma, jota kuvataan mahdollisuutena päästä kurkistamaan ravintolan perustamisen kulisseihin.  

Lisäksi tarjolla on 1 000 euron arvoinen räätälöity vastike, joka voi kampanjan sanojen mukaan teini-ihastuksen mukaan nimetty drinkki, LGBT -minikirjasto tai kissan ristiäiset Kväärissä. Itseäni ilahdutti lisäksi 150 euron vastike "puolen vuoden kahvit ja teet", jolla saa nimensä mukaisesti nauttia Kväärissä puolen vuoden ajan rajattomasti kahvia tai teetä. 

Queer ja joukkorahoitus

Joukkorahoitusta on hyödynnetty aikaisemminkin Pride-aktivismissa. Tänä vuonna (2021) Rovaniemellä järjestettävä Arctic Pride ja vuonna 2018 Kouvolan Pride keräsivät niinikään Mesenaatti.me palvelun kautta rahoitusta ja molemmat onnistuivat saamaan kasaan enemmän kuin oman minimitavoitteensa. 


Lisää sisältöä Kvääristöstä:

Joukkorahoituskampanjan loppukiri - 2.8.2021

Miksi joukkorahoitus - 12.7.2021


Lähteet: 

Mesenaatti - Arctic Pride -viikko Rovaniemellä 22.-28.3.2021 

Mesenaatti - Kouvola Pride 20.-25.8.2018 

Ranneliike - Kouvola Pride 2018 toteutuu joukkorahoituksen avulla - minimitavoite täyttyi - 27.7.2018

Yle - Kouvola Pride keräsi lähes 5 000 euroa joukkorahoituksella - 9.8.2018

Mesenaatti - Kvääristö 

Facebook - Kvääristö

Instagram - Kvääristö 

Ei kommentteja: