maanantai 31. toukokuuta 2021

Rautalangasta ja riskeistä

Kirjoitin huolimattomasti edellisessä postauksessani Oma Maan lainapiiristä. Sanoin 2 prosentin koron olevan erinomainen inflaatiosuoja. Mitä se teoriassa onkin toteutuessaan. 

Kuulun Osakesäästäjien keskusliittoon ja sen kolmannessa numerossa Mikko Ayub, Aktian toimitusjohtaja, kolumnissaan "Finland behöver mer placerande" varoittelee tämänkaltaisista sijoitusblogeista ja niistä saatavista neuvoista. Samalla kun hän puhuu sijoittamisen puolesta, hän myös pohtii, pitäisikö Finanssivalvonnan alkaa seurata erilaisia netin foorumeita, koska on riski että ei-ammattimaiset, itseoppineet asiantuntijat tulkitsevat väärin sijoituspotentiaalia. 

Tämä on hyvin totta, olen ei-ammattimainen ja itseoppinut asiantuntija ja olen tulkinnut väärin sijoitusten potentiaalia ja vieläpä lukuisia kertoja. 

Huomioni 2 prosentin korosta ei ole vinkki sijoittaa Oma Maahan.

Omalle Maalle lainaaminen ei ole mitenkään automaattisen riskitöntä, vaikka itse ajattelenkin sen olevan verrattain vähäriskistä. Osuuskunta on julkaissut sivuillaan osion sijoittamisesta sekä osuuskunnan taloudesta. Oma Maan talous ei ole ollut hyvällä tolalla. Henkilökohtaisen arvioni mukaan on kuitenkin erittäin epätodennäköistä, että osuuskunta hakeutuisi konkurssiin. Muussa tapauksessa osuuskunta on käytännössä velvollinen suorittamaan lainan takaisinmaksun korkoineen. 

Osa suunnitelmaa on, että osa Oma Maalle lainaavista ei kuitenkaan nosta lainaa tai korkoja ulos osuuskunnasta, vaan päättää muuntaa lainan osakkeiksi. Tällöin ne muuttuvat astetta riskisemmiksi sijoituksiksi, joita ei pysty nostamaan osuuskunnasta. Tämä tervehdyttää osuuskunnan taloutta ja vahvistaa sen käyttöpääomaa. 

Jos sijoittajana hakee ennen kaikkea taloudellista voittoa Oma Maa ei varmasti ole paras mahdollinen sijoitus. Sen sijaan, jos kokee osuuskunnan arvot ja toiminnan tärkeänä luonnon ja ruuantuotannon näkökulmasta, niin se alkaa olla huomattavasti järkevämpi sijoitus. Siksi päätin itsekin lähteä mukaan lainapiiriin.

Vastuuvapaus

Mutta minä en ole sijoittamisen ammattilainen, olen osuuskunnan ruokajäsen ja kirjoitan blogia joukkorahoituksesta, koska pidän joukkorahoituksesta. Suhtaudu kaikkiin sijoitusneuvoihin varauksella ja sijoita harkiten. 

Jos Fivalaisia tai muita kiinnostaa, niin laittakaa blogini seurantaan. Julkaisen joukkorahoitusta, joukkorahoituskampanjoita ja omia kokemuksiani käsitteleviä tekstejä maanantaisin ilta kuudelta. 

Ei kommentteja: