Olen jo kauan ollut aikeissa kirjoittaa Oma Maa ruokaosuuskunnasta tässä blogissa. Viime viikolla sain lisäpontta kirjoittamiseen, kun hakiessani satokassia sain ruokien lisäksi infopläjäyksen osuuskunnan tulevista suunnitelmista ja lainapiiristä.
Mikä on Oma Maa?
Oma Maa on siis tuottajien ja kuluttajien yhteisesti omistama ruokaosuuskunta, joka harjoittaa kumppanuusmaataloutta Tuusulasta käsin. Ruokaa tuotetaan siten, että se palvelee mahdollisimman paljon ympäristöä sen sijaan, että ympäristöä muokattaisiin palvelemaan ruoantuotantoa.
Ruoantuotantonnossa yhdistetään luonnonmukaisen maatalouden, regeneratiivisen viljelyn ja permakulttuurin menetelmiä paikallisiin olosuhteisiin. Viljelyssä on jo yli 100 syötävää kasvia sisältäen vilja-, öljy- ja valkuaiskasveja, vihanneksia, hedelmiä, marjoja sekä muita puutarhakasveja pelloilla, kasvihuoneessa ja metsäpuutarhassa. Osuuskunnille tyypillisesti halukkaat asiakkaat tulevat myös osuuskunnan omistajiksi ja osuuden omistajina osaksi yhteisöllistä ja demokraattista päätöksentekoa.
Kasvien lisäksi maatilalla eläkepäiviään viettää joukko lehmiä, kookas katras kanoja sekä kolonia mehiläisiä. Liha tai maito ei kuulu tilan tuotantoon, mutta sen sijaan kananmunia ja hunajaa on mahdollista tilata, tosin 2020 käynnistynyt hunajatuotanto on toistaiseksi vielä rajoitettua.
Olen ollut osuuskunnassa viime keväästä lähtien mukana ja tilaan niin sanottua puolikasta satokassia, mikä tarkoittaa että saan joka toinen viikko "satoa" satokassin muodossa. Satokassin sisältö vaihtelee sesongin mukaan ja sisältää myös jonkin verran jalosteita, kuten leipää ja jugurttia. Olen myös päässyt osallistumaan tilan talkoisiin mm. puhdistamalla navettaa lannasta ja siistimällä sipulirivejä rikkaruohoista sekä autellut Kallion satojakopisteen satojaoissa.
Mahdollisuus oppia maataloudesta ja viljelystä on ollut yksi tärkeä syy osallistua osuuskunnan toimintaan. Tilalla on avoin kutsu osallistua talkoisiin eli auttamaan saa mennä, kun kalenterissa on aikaa. Lisäksi on erityisiä talkoita, kuten viime lauantaina oli nokkostalkoot, jossa osallistuja sai puolet keräämästään nokkosesta heti omaan käyttöön ja toinen puoli meni osuuskunnan pottiin.
Toimintaa halutaan entisestään kehittää ja siksi on laadittu kolmen vuoden investointisuunnitelma. Kevään ylimääräisessä osuuskunnan kokouksessa päätettiin hyväksyä sääntöihin lisäys osuuskunnan osakkeista ja tarkoitus on järjestää tänä syksynä ensimmäinen osakeanti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti