maanantai 10. toukokuuta 2021

Mobidiag ja joukkorahoitus

Huhtikuussa Mobidiag räväytti uutisella, että se myydään Yhdysvaltoihin yli 650 miljoonan euron kauppasummalla. Kyseessä on niin sanottu Exit, jossa pörssilistattu Hologic Inc. ostaa koko Mobidiagin osakekannan sekä kuittaa yhtiön nykyiset velat. Onnittelut kaikille Mobidiagille ja Mobidiagiin sijoittaneille!

Mobidiagin viimeisin joukkorahoituskampanja vuonna 2018 keräsi joukkorahoituspalvelu Springvestin kautta 4 miljoonaa euroa. Tuolloin yhtiön valuaatio oli runsaat 64 miljoonaa euroa. Kolmessa vuodessa joukkorahoitukseen osallistuneet siis käytännössä kymmenkertaisivat sijoituksensa arvon. Springvestin sivujen kautta voit edelleen tutustua vuoden 2018 antiin ja yhtiön perustietoihin.  

Mobidiagin tie menestykseen on kuitenkin ollut paljon pidempi ja he ovat keränneet joukkorahoitusta Springvestin kautta vuonna jo 2015 ja 2016. Yhteensä kolmella kierroksella on kerätty lähes 9,5 miljoonaa euroa. Sitkeimmät joukkorahoittajat ehtivät odottaa sijoitukselleen tuottoja 6 vuotta ja sinä aikana ovat saaneet seurata miten yhtiön kassa on tarvinnut täydennystä ainakin kahdesti. 

Sanon "ainakin kahdesti" sillä on hyvin normaalia, että yhtiöt keräävät lisää rahoitusta osakeanneilla nykyisiltä omistajilta. Nämä annit voivat olla puhtaasti nykyisille omistajille suunnattuja tai niissä yritys pyrkii houkuttelemaan uusia merkittäviä sijoittajia yhtiöön, mutta niiden aikana ei pyritä aktiivisesti vetoamaan suureen yleisöön markkinointikampanjalla. Minulla ei ole Mobidiagin osakkeita, joten en osaa sanoa onko kyseisessä yhtiössä ollut tällaisia rahoituskierroksia.  

Sijoittaminen on kuitenkin pitkäjänteistä toimintaa ja esimerkiksi Helsingin yliopisto teki sijoituksen yhtiöön jo vuonna 2006. Exitin hetkellä Helsingin yliopisto omisti n. 8 prosenttia osakekannasta, joten yliopistolle on tulossa sievoinen potti, mikäli kauppa toteutuu.

Mobidiagin julkaisemasta tiedotteesta ilmenee, että kaupan toteutuminen edellyttää viranomaisten hyväksyntää Suomessa ja Ranskassa sekä muiden tavanomaisten kauppaan liittyvien ehtojen täyttymistä ja kaupan odotetaan toteutuvan heinä-syyskuun aikana vuonna 2021.

Mobidiag on molekyylidiagnostiikkaan erikoistunut yhtiö. Yhtiö on kehittänyt tuotepalettiinsa myös sars-cov2-virustestin.

Törmäsin Mobidiagiin kun oli vastaamassa Sprinvestin ja Osakesäästäjien kyselyyn, jossa haluttiin tietää miten Mobidiagin exit vaikuttaa haluuni sijoittaa listaamattomiin kasvuyhtiöihin. Ohessa kyselystä lainattu kysymys:

" 23) Suomalainen kasvuyhtiö Mobidiag myydään Yhdysvaltoihin jättikauppahinnalla ja sijoittajat saavat erittäin hyvän tuoton. Miten Springvestin kierroksilla olleen Mobidiagin exit vaikuttaa haluusi sijoittaa listaamattomiin kasvuyhtiöihin? *"

Vastasin kysymykseen, että kauppa ei vaikuta suuntaan tai toiseen. Olen mielestäni varsin tietoinen listaamattomiin yhtiöihin ja erityisesti kasvuyhtiöihin liittyvistä riskeistä sekä mahdollisuuksista. Ja kun mietitään taloudellisia mahdollisuuksia, on sijoittaessa tärkeä katsoa yhtiön valuaatiota sekä omia tarkoituksia ja odotuksia. 

Mobidiagin kohdalla voidaan reilusti puhua jättihinnasta. Kyseisen valuaation perusteella Mobidiag on arvokkaampi kuin pörssistä löytyvät Marimekko, Kamux, Rovio tai Tallink (HS 8.4.). Kasvuyhtiöön sijoittamista pohtiessa on hyvä laskea valuaatiolle verrokkeja, minkä arvoinen yhtiö on jos sen arvo kaksinkertaistuu, viisinkertaistuu, kymmenkertaistuu, kaksikymmentäkertaistuu. Tämä voi auttaa hahmottamaan, miten realistisena tuottoisaa sijoitusta voi pitää. 

Oli ilahduttava nähdä Helsingin Sanomien jutussa Springvestin toimitusjohtajan Päivi Malisen sitaatti: ”Kasvuyrityksiin sijoittaminen on hyvin riskialtista. Suosittelen kaikille niihin sijoittaville hajauttamista. Kaikki eivät mene tavoitteisiin, mutta joitakin onnistumisia on aina.”

Hajauttamisen ohella on aina hyvä arvioida tarkkaan sijoitusta ja omia motiiveja sekä odotuksia sijoitukselle. Yleisenä nyrkkisääntönä neuvotaan sijoittamaan vain rahaa, jonka on valmis häviämään. Tämä pätee erityisen hyvin kasvuyhtöihin, koska on hyvin todennäköistä, että vaikka tuottoja jonain päivänä tulisikin, niitä odotellessa rahat ovat yhtä kuin hukassa. Helsingin yliopisto on odottanut tuottoja yhtiöstä yli kymmenen vuotta ja joutuvat odottamaan yhä ainakin muutaman kuukauden.

Lähteinä käytetty:

Helsingin Sanomat, Laura Kukkonen 8.4. Yhdysvaltoihin historiallisen kovalla summalla myyty Mobidiag kehittää Espoossa testejä, joita koko maailma tarvitsee pandemia-aikana

Helsingin Sanomat, Laura Kukkonen 8.4. Suomessa jättimäinen yrityskauppa: Teknologiayhtiö Mobidiag myydään Yhdysvaltoihin yli 660 miljoonalla eurolla

Mobidiag tiedote 8.4. Mobidiag Oy siirtyy yrityskaupassa terveysteknologiayritys Hologic’in omistukseen

Helsingin yliopisto 9.4. Hologic Inc. ostamassa Mobidiagin – Helsingin yliopisto mukana yhtiön kasvutarinassa

Ilta-lehti 9.4., Mika Koskinen Lähes tuntematon suomalainen bioteknologiayritys myydään jättisummalla Yhdysvaltoihin 

Kemia-lehti 12.4.  Amerikkalaisjätti ostaa diagnostiikkayritys Mobidiagin

Springvest - Mobidiagin 2018 anti





Ei kommentteja: