Selkeä oma kirjanpito helpottaa huomattavasti vero-ilmoituksen täyttämistä ja tarkistamista. Kannattaa lisäksi pitää oma-aloitteisesti kirjaa mahdollista kuluista ja kustannuksista, joita sijoituksien hoitoon tai säilyttämiseen. Nämä voit ilmoittaa niin sanottuina pääomatuloista tehtävinä tulonhankkimismenoina, joista löydät tarvittaessa tarkempaa tietoa verottajan sivuilta.
Muutenkin suosittelen huolehtimaan omasta kirjanpidosta mitä tulee sijoituksiin pörssin ulkopuolella. Alla lista omista suosituksistani:
Pidä kirjaa ainakin seuraavista asioista
1. Hankintahinnasta/hankintahinnoista ja päivämääristä
2. Sijoitusten kuluista
3. Omistamiesi osakkeiden määrästä
4. Tappioista
5. Osingoista ja muista tuotoista
Kirjanpito on helpointa tehdä ja päivittää aina kun jotain tapahtuu, esimerkiksi, kun ostat osakkeita tai saat osinkoja. Näin tietoja ei tarvitse kaivaa jälkikäteen sähköpostista tai tiliotteista.
Lisäksi kannattaa tallettaa saadut kuitit, sähköiset osakekirjat ynnä muut omalle koneelle. Olen kantapään kautta oppinut, että ne saattavat tulla automatisoituna jostain muusta sähköpostiosoitteesta kuin luulisi, eikä niissä välttämättä ole tekstiä, joten sähköpostiohjelman hakutoiminnolla niitä ei välttämättä löydä, vaan ne pitää manuaalisesti kaivaa.
Henkilökohtainen kirjanpito voi olla erityisesti tarpeen, mikäli yritys ajautuu konkurssiin ja osakkeesi menettävät arvonsa. Jos et ole hyvissä ajoin liikkeellä saattaa käydä niin, että tietojen saaminen yritykseltä, jota omistit muuttuu lähes tulkoon työksi.
Omalta osaltani olin vähän yllättynyt, että Verottajan veroehdotukseen oli löytynyt osinko hyvin pienestä listaamattomasta yhtiöstä, mutta ei toisesta suuremmasta ja näkyvämmästä listaamattomasta yhtiöstä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti