maanantai 29. maaliskuuta 2021

Sijoita potentiaaliin, älä ideaan

Olen varmasti itsekin sortunut siihen, että kehun jonkun bisneksen ideaa. En kuitenkaan kannata ideaan sijoittamista. Idealla tässä tarkoitan ajatusta jonkin toteuttamiseksi. Ja ajatuksia erilaisten asioiden tekemiseksi on paljon, useimmilla ihmisillä on niitä.

Idean tukeminen on ihan ok

Jos haluat vain tukea hyvää ideaa, niin se on ihan ok. Siinä ei ole mitään väärää. Olen itsekin tukenut montaa hyvää ideaa. Ps. Minulla on paljon hyviä ideoita, jos sinulla on ylimääräistä rahaa.

Ennen kuin annat rahasi minulle tai kenellekään muulle, jolla on idea kannattaa pohtia potentiaalia.

Olen itse sijoittanut rahaa joukkorahoituskampanjoihin enemmän ideasta innostuneena kuin potentiaalia arvioineena. Olen kuitenkin oppinut toppuuttelemaan ideaan ihastumista ja pohtimaan enemmän potentiaalia idean ympärillä. 

Sijoittaessa arvioi potentiaalia

Potentiaalilla tarkoitan henkilön tai tiimin kykyä toteuttaa ja konkretisoida ideansa. Pääomaa etsivissä joukkorahoituskampanjoissa on usein kyse alkuvaiheen yrityksistä, joilla omasta mielestään on loistava idea. 

Liiketoimintaa voi olla ja se voi olla kannattavaakin. Ideaa on hyvin vaikea arvioida. Harva yrittäjä aloittaa huonolla idealla varustettuna, silti jokainen yrittäjä ei onnistu rakentamaan kannattavaa yritystä. 

Idean lisäksi kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, minkälainen kyky idea läpiviemiseen löytyy. Sinällään jo kyky markkinoida ja myydä ideaa sijoittajille, voi antaa lupaavia vihjeitä kyvystä myydä myös varsinaista tuotetta. Aina ei kuitenkaan näin ole. 

Kyky myydä loistavana sijoituksena mullistavat hilavitkuttimet, ei vielä tarkoita, että yritys kykenee myymään hilavitkuttimensa eteenpäin. Ehkä yritys, ei pysty täyttämään lupauksiaan laadun, hinnan ja mullistavuuden ollessa kohdallaan. Ehkä yrityksellä ei olekaan teknistä osaamista mullistavan hilavitkuttimen tekemiseen, vain vahva idea, miten sellaisen ehkä voisi tehdä.

Pidän positiivisena merkkinä potentiaalista sitä, että idean ympärille ja toteuttamiseen on jo kerätty tiimiä erilaisilla vahvuuksilla. 


Ei kommentteja: