maanantai 5. huhtikuuta 2021

Joukkorahoituksen viides laji - tilaajarahoitus


Hyvää pääsiäistä! 

Olen aikaisemmin tässä blogissa kertonut, että joukkorahoitusta on olemassa neljää eri muotoa. Nopeasti kerrattuna muodot ovat vastikkeet, sijoitukset, lainat ja lahjoitukset. Mutta on olemassa viideskin muoto, joka selvästi on osa joukkorahoitusperhettä. 

Viides muoto on tilauspohjainen joukkorahoitus tai tilaajarahoitus. Kansainvälisesti alan tunnetuimpia toimijoita lienee Patreon. Suomessa tilaajarahoituspalvelua tarjoaa Rapport, joka on erikoistunut toimittajiin ja uutisiin.

Tue suosikkijournalistiasi Rapportin kautta

Jo jonkin on kuultu printtimedian alhosta, harmiteltu kevyttä klikkijournalismin ja sitä ettei toimittajilla ole aikaa tehdä tarpeellista taustoittavaa työtä juttujen eteen. Rapport on joukkorahoituspalvelu, jonka kautta voi ostaa ja ylläpitää laatujournalismia. 

Rapportin kuukausimaksua vastaan voi valita 1-5 journalistia Rapportin katalogin 48 journalistista, joita haluaa tukea ja joiden juttuja haluaa lukea. Valittava on muun muassa päivystävä anarkisti Suvi Auvinen tai Politbyroon takaa löytyvä kolmikko Juha Töyrylä, Sini Korpinen ja Matti Parpala. Ps. Nostot edustavat enemmän minua kuin Rapportin journalistikuntaa. 

Vastikkeeton joukkorahoitus on yhä Suomen lainsäädännön mahdotonta, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta, mutta Rapportin alustalla journalistit tarjoavat kuukausitilaajilleen sisältöä vastikkeena taloudellisesta tuesta.

Koska kyse on jatkuvista tilauksista, ei tilauksien tai journalistien eteen myöskään tehdä samalla tavalla aktiivista kampanjointia, vaan Rapportista ja tilauspalvelusta saatetaan mainita podcastin lomassa tai artikkelin lopussa. 

Kotimaista tilaajarahoitusta kehitellään

Internetin myötä sisällöntuotanto on räjähtänyt käsiin ja vaikka suosituimmat tienaavat runsaasti rahaa erilaisilla sponsorisopimuksilla, mainostuloilla ja monenlaisista toimeksiannoista pienemmillä sisällöntuottajilla näin ei ole. 

Kotimaista tilaajarahoituspalvelua suunnittelevat ainakin Mesenaatti ja Fundyou. Mesenaatti on itseasiassa joukkoistanut suunnittelua ja kehitystyötä seuraajilleen some-kanavissaan. Odotan innolla nähdäänkö vielä ennen ensi syksyä uuden suomalaisen tilaajapohjaisen joukkorahoituspalvelun lanseeraus.

Mitä mieltä olet tekstistä? Onko vielä olemassa vielä kuudeskin joukkorahoituksen laji? 

Ei kommentteja: