maanantai 19. huhtikuuta 2021

Panimoihin sijoittamisesta: Brewdog ja Pyynikki Brewing Company

MAINOS! Jutussa olevat Brewdog-linkit ovat suosittelulinkkejä. 

Brewdogilla ja Pyynikki Brewing Companylly, on käynnissä joukkorahoituskampanjat, joilla pyrkivät keräämään rahoitusta ja uusia sijoittajia. Molemmat sijoitukset ovat korkean riskin sijoituksia. Olen molemmissa sijoittajana aikaisemmilla kierroksilta, mutta en ole osallistumassa kummankaan sijoituskierrokseen. 

Jos sattuisinkin osallistumaan niin osallistuisin vain Brewdogiin ja silloinkin heidän sijoittamille tarjoamien etujen, en sijoituksen takia. Brewdogilla ei tällä hetkellä ole Suomessa baareja, heillä oli Helsingissä baari, mutta se suljettiin koronan takia kannattamattomana.

Onko Brewdog hyvä sijoitus? 

Mahdollisesti. Olen itse saanut nauttia sijoittajana alennuksia ja niin sanottuja reaaliosinkoja, kotiinkuljetetun ilmaisen oluen muodossa. Youtube-kanava Talk Financials on tehnyt pienen kartoituksen yhtiön tunnusluvuista ja sen perusteella, yhtiö ei ole voitollinen ja vieläpä lukuja on pyritty kaunistelemaan. 


Yhtiön ei tokikaan tarvitse olla kannattava, ollakseen hyvä sijoitus. Brewdog on kasvanut viime vuosina aggressiivisesti ja sillä on mahdollisuus kääntyä kasvun myötä kannattavaksi. Yhtiö on mielenkiintoinen siinä mielessä, että joissain sijoituskeskusteluissa sitä on käytetty esimerkkinä Ylen uutista vuodelta 2018, jossa pohditaanko voiko sijoittaja rikastua joukkorahoituksella. Tässä uutisessa on haastateltu ammattianalyytikko Juha Kinnusta Inderesiltä, joka kehuu omaa Brewdog-sijoitustaan, koska se on kasvattanut arvoa. 

Brewdog on kasvattanut toimintaansa ja arvoaan, mutta se on yhä pörssin ulkopuolella, jolloin arvon arvioinnin suorittaa ensisijaisesti yhtiö, ei markkinat. Pörssin ulkopuolisuus tarkoittaa myös, että osakkeita ei voi näppärästi myydä, mikäli haluaisi rahastaa arvonnousun. Yhtiö ei jaa toistaiseksi osinkoja, joten sitäkään kautta rahojaan ei saa takaisin.

Tämä ei ole hidastanut Brewdogin voittokulkua ja tälläkin rahoituskierroksella osakkeita on merkitty lähes 25 miljoonan punnan edestä. Tuoreimmalla annilla on tarkoitus muuttaa tuotantoa vihreämpään suuntaan ja muun muassa avata panimot Aasiaan ja Ranskaan, joka tällä hetkellä on yhtiön suurin vientimarkkina.

Brewdogilla sijoittajaviestintä on mahtavaa ja hyvin viihteellistä. Sijoittajia kohdellaan kuin faniyhteisöä ja uskoisinkin, että monen sijoituksen takana onkin yhtiön fanitus. Sijoitukselle saatava tuotto on sivuseikka, siinä rinnalla että pääsee osaksi kiinnostavaa tarinaa ja voi tukea mieleistään panimoyhtiötä. 

Pyynikki Brewing Company


Pyynikki Brewing Companylla on myös menossa oma joukkorahoituskampanjansa, jossa hakevat uutta rahaa ja uusia sijoittajia yhtiöön. Heidän joukkorahoituskampanjansa on jo moninkertaisesti saavuttanut minimitavoitteensa ja päässyt uutisiinkin. 

Kuten Brewdog myös Pyynikki tarjoaa osakkaille etuja, joista voi nauttia Tampereella ja verkkokaupassa. Ja myös Pyynikki on kasvanut myyntiään ja tuotantoaan ja samalla kasvattanut arvoa, mutta senkään osakkeet eivät ole pörssissä, joten virallisia jälkimarkkinointia osakkeille ei toistaiseksi ole olemassa.

Pyynikilläkin suunnitelma on laajentaa panimotoimintaa Viroon, Haljalaan. Tarkoitus on jatkossa tuottaa siellä massaa ja keskittyä Tampereella erikoiseriin. Yrityksen on tarkoitus jatkaa vahvaa kasvuaan, sillä uusi panimo jopa kymmenkertaistaa tuotantokapasiteetin.

Videolla esitellään Haljalan panimon tiloja.

Miksi minä sitten en sijoita kumpaankaan?

Lyhyt ja tylsä vastaus on, että olen molempiin jo sijoittanut, eikä lisäsijoitus sopisi sijoitusstrategiaani. 

Vähän pidempi vastaus on, että olen alkanut olla entistä skeptisempi panimoyritysten lupauksiin. Minulla on salkussa useampi sijoitus eri yhtiöihin alalla ja olen törmännyt viimeisen vuoden aikana taas lukuisiin uusiin pienpanimoihin ja niiden osakeanteihin. Alalla tulee varmasti olemaan voittajia, Pyynikki, Brewdog tai joku muu voi paljastua kultaiseksi lipuksi, joka lunastaa lupaukset ja kotiuttaa voitot sijoittajilleen moninkertaisesti. Kummankaan suhteen en ole tutustunut kunnolla antiesitteisiin tai ajantasaisiin tietoihin yhtiöstä. En yksinkertaisesti näe, että minun olisi järkevää tässä tilanteessa kasvattaa sijoitustani, saati kasvattaa alkoholin osuutta sijoitussalkustani.

Kiteytetty ja totuudenmukainen vastaus on, että minulla ei ole varaa sijoittaa noihin yhtiöihin yhtään lisää. 

Ne voivat silti olla loistavia mahdollisuuksia sijoittajalle. Jos kiinnostus heräsi jompaankumpaan yhtiöön, niin suosittelen tutustumaan huolella antiesitteeseen ja miettimään osake-etujen lisäksi riskejä. Nämä ovat korkean riskin sijoituksia ja mahdollisuus menettää osan tai koko sijoitetun summan on mahdollinen. 

  

PS. Laitoin tähän tekstiin varmuuden vuoksi MAINOS-ilmoituksen. Vaikuttajamarkkinoinnin säännöt ovat hiukan epäselvät tilanteissa (tai minä vain koen ne epäselviksi), joissa mainostaja, kuten minä, on mainostettavan yhtiön osakkeenomistaja. Tässä jutussa Brewdogista ja Pyynikki Brewing Companysta, joita molempia omistan. Ja Brewdogia mainostan tavalla, josta voin saada suoraa taloudellista hyötyä. 

Jos käytät tössö jutussa olevia Brewdog-linkkejä sijoittaaksesi yhtiöön, voin saada suosittelupalkkioina olutta, lisää olutta ja Brewdog krääsää. Jos teet sivulla jotain muuta kuin sijoituksen, en saa mitään. Oliko tämä mielestäsi mainos?  

Ei kommentteja: