maanantai 13. joulukuuta 2021

Salaisen tiedon äärelle: Omistajat vahvuutena?

Olen viimeisten parin viikon aikana seurannut ja ottanut ottaa useaan Pyynikin Panimon juttuun. Ensimmäisenä oli osakaskysely, sitten sen tulosten pohjalta järjestetty infotilaisuus, joka samalla pohjusti ylimääräistä yhtiökokousta, ja viimeisenä oli sitten varsinainen ylimääräinen yhtiökokous. 

En luonnollisesti lähde levittelemään osakkaille jaettuja luottamuksellisia tietoja. 

Osakaskyselyssä mielenkiintoista oli se, miten moni otti siihen osaa. En tiedä, mutta epäilen pystyisikö Olvi tai Sinebrycoff yhtä kevyesti ja yhtä lyhyessä saamaan vastaanlaista tietoa kerättyä. Kyselystä lähetettiin yksi yksinkertainen sähköposti osakkaille kaksi viikkoa sitten. 

Vartin surffailu yhtiön nettisivuilla ja googlettelu ei paljastanut omistajien ajantasaista lukumäärää, mutta vanhoista lehtijutuista päätellen uskallan sanoa, että iso osa osakkaista vastasi kyselyyn. 

Otsikossa mainittu salattu tieto viittaakin siihen, että osakkaana olen päässyt osaksi edellä mainittuja luottamuksellisia tietoja yhtiöstä. Toisaalta osakkaat ovat olleet Panimolle helppo kohde louhia, ah, niin arvokasta dataa. Luonnollisesti omistajuus ja osakkaan rooli omalla tavallaan voi vääristää vastauksia. Toisaalta osakkaat ja vastaajat ovat heterogeeninen porukka. Toisaalta kyselyssä haettiin tietoa, jonka osalta sitoutuneisuus ei ollut haitaksi. 

Osakkaat edustavat markkinoita?

Pyynikki on jonkin verran oman omistajuuteni aikana hyödyntänyt osakkaita testiyleisönä. Aloin tätä kirjoittaessani käydä läpi Pyynikin panimolta saamaani viestintää ja erilaista osakkaille suunnattua viestintää on ollut itse asiassa hyvinkin runsaasti. On ollut mm. maistatuksia, testauksia, kyselyitä, tuotepaketteja ja bileitäkin. Osakaskyselyitä on järjestetty säännöllisesti.

On helppo ajatella, että osakkaiden reaktiot ja vastaukset ovat suuntaa-antavina arvokkaita itsessään. Mitä enemmän osakkaita on, sitä luotettavampaa tietoa heiltä voi saada markkinoista yleensä. Tietysti räätälöity osakasviestintä vaatii jonkin verran aikaa ja siten resursseja, mutta hienoa huomata, miten aktiivisesti yhtiö sitä viestii osakkailleen. 

En ollut tajunnutkaan viestinnän laajuutta ja syynä siihen on varmasti oma passiivisuuteni, en ole ottanut juurikaan osaa yhtiön tarjoamiin tarjouksiin tai etuihin. Omaa passiviisuuttani on selittänyt, että paljon asioita varsinkin ennen koronaa järjestettiin fyysisesti Tampereella tai Tampereelta käsin, joten ne ovat jääneet väliin matkan aiheuttaman vaivan takia. Tänä vuonna hyväksikäytin kerran osakasetujani, kun Tampere Runin yhteydessä kävin oluella Tampereen Taproomin terassilla. Ja nyt marras-joulukuussa osallistuin edellä mainittuun kyselyyn sekä sitä seuranneisiin etätilaisuuksiin.

Onko sijoitus ollut kannattava?

Viimeisin osakeanti, johon en itse osallistunut toteutui osakkeiden arvolla 125 €/osake. Tällöin omien sijoitusteni arvo olisi noin kasvanut 80% neljässä vuodessa.  Osinkoja yhtiö ei ole minun aikanani maksanut ja osakasetuina olen ehtinyt nauttia sen verran pienen alennuksen, että se menisi kaupankäyntikuluista, jos osakkeet voisi myydä pörssissä. Arvonnousu on täysin teoreettista, niin kauan kuin sitä ei ulosmitata, joten lopullista arviota ei voi vielä antaa.

Aiemmat tekstini Pyynikin Panimosta:



Ei kommentteja: