Joukkorahoitus on yksi demokraattisen talouden muoto. Tämä ajatus juolahti mieleeni aamulenkillä koiran kanssa. Olen hiljattain lukenut tanskalaisen Pelle Dragstedin kirjan "Pohjoismainen sosialismi - Kohti demokraattista taloutta".
Kirjassa Dragsted argumentoi demokraattisemman talouden puolesta ja pyrkii valaisemaan esimerkein, miten taloutemme varsinkin pohjoismaissa sisältää runsaasti sosialistisia ja demokraattisia piirteitä, joskin kapitalistisen hegemonian puserruksessa suunta on kohti kapitalistisempaa ja oligarkkisempaa taloutta. Vastavoimana hän esittää mm. demokraattisen sektorin laajentamista, kriittisen infrastruktuurin valtiollistamista, julkista jakamistaloutta sekä henkilökohtaista omistusoikeutta omaan dataan.
Teoksessa kosketetaan alustatalouttakin, mutta lähinnä monikansallisten alustayhtiöiden kritiikin myötä. Dragsted tunnistaa hyvin pääoman eli rahan merkityksen taloudellisen hyvinvoinnin taustalla sekä yritysten menestystekijänä. Kirjan lopussa listataan kymmenen uudistusehdotusta ja yhtenä niistä on pääoman saatavuuden parantaminen demokraattiselle sektorille ja konkreettinen toimenpide olisi perustaa julkinen osuustoiminnan sijoitusrahasto, joka pääomittaisi demokraattisia osuuskuntia.
Joukkorahoitusta ei mainita tai käsitellä. Joukkorahoitus onkin rahoitussektorin edelleen marginaalinen osa. Vähän niin kuin demokraattiset yhtiöt ovat yritysten joukossa marginaalissa. Joukkorahoitus olisi kirjaan kuitenkin sopinut juuri sen demokraattisuuden vuoksi.
Joukkorahoituksen avulla voidaan kerätä pääomaa, siis yksinkertaisesti rahaa, tärkeisiin projekteihin. Kuka sitten päättää, mikä on tärkeä projekti? Päätöksen tekevät Minna Meikäläiset Matti Miljonäärin sijaan. Esimerkiksi 19 Meikäläistä on jo saanut kasaan tarvittavat 300 euroa uuden ilmastojärjestön alullepanoon, 10 elokuvan ystävää on kerännyt 1000 euron minimitavoitteen Vierailu lyhytelokuvaan varten ja 37 kirjojen ystävää on laittanut omistaan likoon Lukemisen voima -hankkeen toteuttamiseen.
Nopeasti voisi ajatella, että kyse on pienistä summista ja vain muutamista ihmisistä. Nämä ovat kuitenkin oikeita projekteja, joille on oma pieni yleisö ja jotka nyt voidaan toteuttaa joukkorahoituksen ansiosta. Toteuttamiseen ei tarvita kuin muutamia ihmisiä ja kohtuullinen summa raha. Esimerkiksi 100 eurolla saa Vierailu lyhytelokuvan lopputeksteihin oman nimen, linkin elokuvan katselua varten sekä kutsun kahdelle elokuvan ensi-iltaan.
Ps. Dragstedin kirjan käännöksen on kustantanut Vastapaino, osuuskuntaomisteinen kotimainen tieto- ja tiedekustantamo. Osuuskunnan jäseneksi voi liittyä maksamalla 20 euron suuruisen jäsenmaksun ja jäsenet saavat 20% alennuksen Vastapainon verkkokaupan tilauksiin. Jäsenmaksu maksetaan vain kerran liittyessä, joten jos olet innokas lukemaan ja haluat tukea suomalaista kirja-alaa, niin jäsenyys maksaa itsensä takaisin jo sadan euron tilauksella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti