maanantai 27. syyskuuta 2021

Ammattimaista varainhankintaa yhdistykselle

Monessa järjestössä varainhankinta on iso toimintaa. Varainhankintaa on monenlaista ja monentasoista. On kotiin lähetettäviä lahjoituspyyntöjä, kuukausilahjoittajien feissausta ja hyväntekeväisyystempauksia. Sitten on erilaista materiaalista yhteistyöstä. Olen muun muassa hankkinut ilmaiseksi muun muassa pahvilaatikoita, kahvipaketteja sekä ulkolämmittimet yhdelle rasisminvastaiselle Suomen kiertueelle. Pahveja tai kahvia ei tarvinnut palauttaa, ulkolämmittimet taas kierroksen jälkeen palasivat omistajalle.

Myös joukkorahoitus on yhdistyksille mahdollisuus. Tietyssä mielessä suurin osa yhdistyksistä itse asiassa toimii joukkorahoituksella. Toiminnan tukirankana on joukko jäseniä ja hyväsydämisiä lahjoittajia rahoittamassa yhdistystä. 

Suomalaisia yhdistyksiä näkee harvemmin joukkorahoitusalustoilla. Mutta monissa varainhankintakampanjoissa hyödynnetään samoja elementtejä kuin alustatkin käyttävät. On selkeä tavoite, projekti, jolle haetaan rahaa. Kampanjan aikana tiedotetaan aktiivisesti ja tavoitehakuisesti. Kampanjoilla on selkeät suunnitelmat ja alku sekä loppu. Lahjoittajia ja kampanjaan osallistuneita kiitetään puserruksen päätteeksi ja jälkiviestintää jatketaan vielä kampanjan päätyttyä. 

Joukkorahoitukseen ei ole tietääkseni tutkintoa, mutta Suomessa on tarjolla oppisopimusmuotoisena koulutuksena Ammattimaisen varainhankinnan erikoisammattitutkinto. Se on suunnattu kolmannen sektorin toimijoille. Olen itse suorittanut tutkinnon ja voin lämpimästi suositella kurssia. Ensinnäkin kurssin sisältö oli timanttinen ja lähipäivillä oli joukko mahtavia kouluttajia. Toisekseen kurssilla tutustuu mielenkiintoiseen joukkoon erilaisia ammattilaisia, joilla kaikilla varainhankinta oli jollain tavalla työtehtävissä.

Käymälläni kurssilla joukkorahoitustakin sivuttiin. Yksi kurssilaisista oli toteuttanut joukkorahoituskampanjan, joka ei itse asiassa onnistunut joukkorahoitusalustalla. Näkyvyyden ja huomion ansiosta he saivat sai kampanjan jälkeen toteutettua projektinsa yritysyhteistyön kautta. Palvelumuotoiluun, tuotteistamiseen ja lahjoittamisen psykologiaan liittyvä sisältö on yleispätevää sisältöä joukkorahoituskampanjaa harkitsevalle. 

Onkohan muuten Suomessa opintoja tai kursseja puhtaasti joukkorahoituksesta? Olisi mielenkiintoista tutustua sellaisiin.

Ei kommentteja: